Trees | Was ‘te fit’ voor het verpleeghuis en revalideerde thuis

Gepubliceerd op: 3 november 2023

Elke vrijdagochtend verzamelen ze zich op een afgesproken locatie in Egmond onder leiding van Nicole; een groepje van 7 á 8 dames van nabij de 80 jaar. Eén van de dames is Trees, zij is maanden uit de roulatie geweest maar is op haar weg terug en kan gelukkig weer meekomen. “Ik doe al zo’n drie jaar mee met deze activiteit van Sport-Z en het feit dat ik fit ben heeft me de afgelopen tijd letterlijk het verpleeghuis uitgehouden en het herstelproces versneld,” vertelt ze opgelucht.

Het staat haar nog helder voor de geest, op 20 oktober 2022 werd ze aangereden met als gevolg een flinke beenwond en een driedubbele armbreuk. “Omdat de ambulance werd opgeroepen voor een nog ernstiger spoedgeval heeft een vriendin mij zelf nog naar het ziekenhuis gereden, daar bleek het allemaal toch wel ernstig te zijn.” Zodra ze weer thuis kwam vond er een intake plaats met Evean. Waar de papieren erop wezen dat zij een bejaarde dame aan zouden treffen met hoog valrisico, bleek de praktijk wel even anders te liggen. “Ik was te fit voor het verpleeghuis. Ik kon wel niet zo veel op dat moment, maar van valrisico was zéker geen sprake. Dat stempel had ik vanwege mijn leeftijd op mijn naam gekregen, terwijl ik was aangereden en niet was gevallen. Met thuiszorg ben ik het revalidatieproces dan ook aangegaan in mijn eigen vertrouwde appartementje.”

Actief leven
Trees heeft altijd een actief leven gehad. Een leven waarin zij haar baan als hoofd van een kleuterschool inruilde voor ‘destijds nog als één van de weinige vrouwen’ de opleiding aan de fotovakschool. Haar opleiding rondde ze af met een fotoreportage over de plaatsing en onthulling van het beeld van Adriaan Roland Holst, gemaakt door Mari Andriessen, aan de Raadhuisstraat in Bergen. “Daar stond ik als enige vrouw tussen de fotografen van het ANP, prinses Beatrix kwam het beeld onthullen. Mijn reportage hierover was een fantastische ingang richting de gemeente en ik heb het fotovak altijd met veel plezier kunnen beoefenen.”

De stap maken
Na jarenlang in Bergen te hebben gewoond, verhuisde Trees naar een mooi appartement aan de Egmondse boulevard. “Maar mijn sociale leven bleef zich voornamelijk in Bergen afspelen. Ik bezocht daar regelmatig de activiteiten en was er actief als vrijwilliger. In Egmond wilde ik wel nieuwe mensen ontmoeten, maar dat ging niet zo vanzelf.” Toen Trees een berichtje in de Dorpsgenoten las over de -destijds- nieuwe wandelgroep van Sport-Z heeft ze zich aangemeld. “Het was in de periode september/oktober, de herfst was in aantocht, ik voelde me wat down worden en had echt even een motivatie boost nodig. Ik heb mezelf maar in het diepe gegooid en contact opgenomen.” Dit bleek een beslissing met een heel positieve uitwerking te zijn.

Nieuw netwerk opbouwen
“Als je samen gaat wandelen is het veel makkelijker contact te leggen en je sociale netwerk uit te breiden. Mijn vrijwilligerswerk bij Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef heb ik hier bijvoorbeeld aan te danken en ik bezoek daar nu ook kunstlezingen. Toen ik thuis kwam te zitten bleven de wandeldames contact met me houden. De één kwam langs voor een kopje koffie, de ander stuurde af en toe een berichtje. En dan hadden we het niet over ziek en zeer, we blijven positief en hebben het gewoon gezellig samen. Het heeft me wel gemotiveerd om terug te komen. Het terugkomen was wel even spannend, want ik was nog snel moe, kon ik het nog wel bijbenen allemaal? Dat bleek gelukkig mee te vallen.”

Gemêleerd gezelschap
Het is een heel gemêleerde groep met dames van verschillende achtergronden. Mannen zijn ook welkom hoor, maar die hebben we maar een paar keer in de groep gehad.” Nicole laat elke week weten waar de groep afspreekt om vervolgens weer een verrassende wandelroute af te leggen. “Je laat dan netjes even weten of je erbij bent, maar weer of geen weer; het wandelen gaat eigenlijk áltijd door.” In de groep is ook ruimte voor nieuwe dames en heren om aan te sluiten, je kunt wekelijks gratis meewandelen, het initiatief wordt mogelijk gemaakt door de maatschappelijk sportregisseur van Sport-Z.

Ontmoeten én bewegen
Kunnen de dames zelf niet gewoon gaan wandelen om fit te blijven? “Ik denk dat het niet zo gemakkelijk is als je zou denken. Ten eerste heb je soms niet het netwerk om bij een groepje als deze aan te sluiten en in je eentje wandelen is écht anders. Bovendien, als Nicole er niet zou zijn met haar motiverende woorden dan zou zo’n wandelinitiatief al snel versloffen. We hebben veel lol op zo’n ochtend en Nicole laat ons verschillende oefeningen doen, maar ze geeft ook tips om thuis te oefenen. Een stukje achteruit lopen, even een squad in huis of op één been staan in de lift; we doen het allemaal af en toe dankzij haar. Het werkt als een olievlek, er komt zoveel bij kijken. En het kopje koffie na afloop is ook niet onbelangrijk want zo leer je elkaar beter kennen. Mocht er iemand in mijn omgeving wegvallen, wat op deze leeftijd helaas wel voor kan komen, dan heb ik in ieder geval deze groep nog om op terug te vallen,” besluit Trees.

Ook meedoen
De wandelgroep voor 70+’ers in Egmond verzamelt elke vrijdagochtend voor een gezellige wandeling in en rond Egmond. Gratis meedoen is mogelijk, aanmelden kan via de maatschappelijk sportregisseur van de gemeente Bergen, Lavinia Bijl. Via L.Bijl@sport-z.org of 06-43234035.

rpt