Stefan | Komt het huis weer uit dankzij ikstart project

Gepubliceerd op: 23 mei 2023

Nog geen jaar geleden kwam Stefan zijn bed nauwelijks meer uit, nu woont hij zelfstandig en is zijn leven weer helemaal aan het opbouwen. Deze 20-jarige inwoner van Dijk en Waard heeft de juiste hulp om zich heen weten te verzamelen en resultaten bereikt die hij in slechtere tijden voor onmogelijk hield. “Iets om oprecht trots op te zijn,” vertelt zijn begeleider van Sport-Z, Kars Zoon. “Iets wat me zonder jouw hulp niet gelukt was,” ketst Stefan hem terug.

Dagenlang lag Stefan op bed in zijn ouderlijk huis. Vrienden en familie wisten hem af en toe wel te motiveren het bed uit te komen, maar zijn wereld werd klein en duizeligheid speelde hem parten als hij teveel ondernam. Een begeleider van Jongerenpunt Check-In leidde hem naar het IkSTART project van Stichting Sport-Z, waarbij je 1-op-1 begeleid wordt om letterlijk weer in beweging te komen. “Kars bezocht mij eerst thuis, dat was ook wel nodig want ik kwam het huis niet meer uit,” begint Stefan. Kars vult aan: “Voordeel voor mij was dat hij thuis wat fitness materialen had staan, dus we konden samen aan de slag. Vaak ga ik ook wel wandelend de deur uit om samen te praten, maar bij Stefan was dat nog helemaal geen optie. Met hele lichte gewichten gingen we daarom maar fysiek aan de slag, konden we intussen praten over wat Stefan dwars zat en wat hij wilde bereiken.”

Stefan bleek prima aan te kunnen geven waarbij hij hulp kon gebruiken, en wat hij zelf graag wilde bereiken. “Kars is echt degene geweest die mij naar buiten heeft weten te krijgen. Hij stond erop dat we naar de hoek van het huis liepen. Dat lijkt heel gemakkelijk, maar voor ik dat bereikt had stond ik te tollen op mijn benen. Maar hij gaf me die schop onder m’n kont, telkens weer en telkens gingen we verder.” Waar sporten bij het IkSTART project geen doel op zichzelf is, wilde Stefan er wel heel graag mee aan de slag. “Gewoon lekker bezig zijn, zelf naar een sportschool kunnen gaan, het geeft je echt een goed gevoel en dat wilde ik graag opbouwen. En Kars, die stond daar elke keer en appte dat hij op me wachtte, ik móest voor m’n gevoel wel doorzetten.” Ook vielen in die periode andere puzzelstukjes op zijn plek. “Ik heb echt de juiste mensen om me heen gehad, dat wil ik benadrukken. Uiteindelijk kreeg ik zelfs de kans op mezelf te gaan wonen. Ik was inmiddels zover gekomen dat ik weer buiten de deur durfde te stappen en zo blij met het aanbod dat ik deze kans aangreep. Als je op jezelf bent aangewezen móet je de deur wel uit. En dat doe ik dan nu ook dagelijks.”

Het appartementje waar Stefan nu woont, daar mag hij maximaal een jaar blijven. Er is begeleiding aanwezig voor wie daar behoefte aan heeft. “Het is fijn maar ook indrukwekkend, je moet opeens heel veel zelfstandig regelen. Het maakt je wel meteen volwassen, zo voelt het ook. Het is natuurlijk wel spannend wat er na dit jaar gaat gebeuren. Ik wil voor mezelf nog wat stappen maken. Leren koken is de meest praktische, maar ik wil ook zelfstandig blijven sporten, vrijwilligerswerk vinden wat bij me past en hopelijk lukt het ook om jongeren van mijn leeftijd te ontmoeten en zo mijn sociale contacten uit te breiden. De ene dag zal het beter gaan dan de andere dag, maar op deze manier kan ik het volgens mij wel redden.” Kars besluit: “Het is bijna niet voor te stellen hoeveel stappen Stefan in deze korte tijd heeft gemaakt. Ik heb hem hierbij ondersteund, maar hij heeft het toch echt zelf gedaan. Zijn wilspower is gewoon super groot, anders had hij dat niet gered. Dat van dat volwassen worden herken ik wel, hier staat een andere Stefan dan een jaar geleden. De doelen die hij voor ogen heeft gaat hij ook halen, daar heb ik alle vertrouwen in. Hij heeft mij al meerdere keren laten zien dat hij verstandig is en weet wat hij aan kan. Het moet gewoon stap voor stap gebeuren, dat kan je niet overhaasten.”

Stefan raadt anderen jongeren die vastlopen in het leven aan: “Geef niet op. Ook ik heb echt op het randje van de afgrond gestaan, maar ben er bovenop aan het komen. Nu ziet iedereen het positief, maar dat is ook wel eens anders geweest. Pak de hulp aan die je kan pakken. En ben je bekend met het Jongerenpunt Check-In, vraag dan naar Sport-Z. Zij doen echt weer wat anders dan de andere hulpverleners die je om je heen hebt, het is heel erg gericht op wat je zelf kunt of kan bereiken. In het totaalplaatje heeft mij dit zeker verder geholpen.”