Sander | Start de week gedisciplineerd op maandagochtend met EasyYoga

Gepubliceerd op: 29 september 2023

Elke maandagochtend komt Sander (52 jaar) naar wijkcentrum Overdie voor de EasyYoga lessen van Sport-Z. Als bezoeker van het eerste uur merkt hij dat het volgen van de lessen invloed heeft op zijn balans, maar ook zijn hele discipline om de week vol te houden. “Ik rook nog maar 20% van wat ik voorheen deed, ik hoop natuurlijk dat ik dat laatste stapje ook kan maken om helemaal te stoppen, maar ik ben hier erg tevreden mee. Ik raad de lessen ook echt aan aan de mensen in mijn omgeving. Naast dat ik letterlijk mijn balans verbeter, is er ook meer balans in mijn leefpatroon gekomen,” vertelt Sander. 

De maatschappelijk regisseur kreeg vanuit diverse organisaties in de wijk Overdie, waaronder RCO de Hoofdzaak, Beschermd Wonen en VROUWenKRACHT de vraag om een laagdrempelig beweegaanbod op te zetten. De behoefte naar een veilige plek om rustig te bewegen was dusdanig dat Sport-Z de activiteit EasyYoga in deze wijk is gestart in een klein gezellig zaaltje in het wijkcentrum. “Het is voor onze deelnemers belangrijk dat we geborgenheid kunnen bieden. Dat lukt helaas niet in een grote sportschool met felle lampen en spiegels. Deze huiselijke setting, waar we werken met groepen van maximaal 10 personen, is heel toepasselijk voor de doelgroep,” vertelt de Yoga docente van Sport-Z. 

Beweging en meditaties 
Sander vertelt over de lessen: “De lessen zijn makkelijk te volgen, maar er zijn ook genoeg bewegingen die ik anders niet maak. Mijn lichaam is soepeler geworden. Daardoor zit ik beter in mijn vel, vooral door de combinatie van de beweging en de meditaties. Meditaties klinkt zweverig, maar het is vooral dat je met je aandacht naar je lichaam gaat, dit brengt mij veel rust. Met mensen uit mijn omgeving heb ik het ook over de yoga en de invloed die het op mijn leven heeft, dit heeft hen ook geïnspireerd om aan yoga te gaan doen.” Sander werkt bij De Hoofdzaak en daar deelt hij ook met anderen dat hij mee doet met de yoga. Zo zijn er al verschillende mensen via zijn doorverwijzing bij de activiteit terecht gekomen.  

Samen met anderen 
“Waarom ik er zo enthousiast over ben? Yoga is makkelijker om naar toe te gaan dan fitness, omdat het leuk is om samen met anderen te doen. De les start altijd gezellig met ‘hoe zit je erbij’. Het is fijn om te delen wat je meemaakt. Zo hoor je ook hoe het met anderen is en waar zij tegen aan lopen. Niet alleen de yoga is leuk, de mensen waar je het samen mee beoefent zijn ook fijn. Onlangs is een tweede groep gestart omdat er zoveel interesse was, daaruit mag toch blijken dat dit aanbod van Sport-Z een succes is.” 

Voor elk niveau 
De EasyYoga groep bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. In de ruimte is een cirkel van matjes neergelegd waarop de deelnemers staan of zitten, zodat niemand in zijn of haar rug wordt aangekeken.  Voor wie het nodig is, worden de oefeningen aangepast. “‘Bij de yogalessen wordt er veel afgewisseld, zo hadden we laatst een oefening met verschillende geuren. Je kon niet zien wat je rook, dus het was een oefening in mindfulness om bij die ervaring te blijven. Andere oefeningen die we doen zijn met balans, die vind ik nog wel lastig, maar ik merk dat dit steeds beter gaat. In het begin had ik nog vaak een steuntje nodig en daar maakt niemand een probleem van. Maar nu lukt het vaak ook zonder die hulp.” 

rpt