Nathanaël | Sporten helpt hem het beste uit zichzelf te halen

Gepubliceerd op: 15 mei 2023

Toen hij de fysiotherapeut in sportcomplex Oosterhout bezocht, viel het hem op: De kleinschalige fitnessruimte die enigszins verborgen lag in dit gebouw. Inmiddels fitnest de Alkmaarse Nathanaël (36 jaar) hier drie keer per week onder begeleiding van de trainers van Sport-Z. Het helpt hem in zijn herstelproces na een periode van psychische problemen en beïnvloedt zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen positief. “Ik durf zelfs te beweren dat het stofje wat in je hersenen vrijkomt na het sporten, sterker werkt dan de medicijnen die ik momenteel op onderhoudsdosis nog voorgeschreven krijg,” vertelt Nathanaël.

Wie Nathanaël kent uit de periode dat het slecht met hem ging, herkent hem deze dagen niet meer terug. Door medicijngebruik kwam hij bijna 25 kilo aan, maar die kilo’s is hij door toename in spiermassa niet allemaal meer kwijtgeraakt. “Dit moet je positief zien. Ik ben namelijk nu veel gespierder dan dat ik voor de crisisperiode was. Ik zit goed in m’n vel, ben veel breder geworden. Mijn zus omschreef me laatst als ‘beer van een vent’ toen ze me een tijdje niet gezien had. Ik denk dat die omschrijving wel duidelijk maakt wat het verschil is met voorheen.”

Prettig sporten in sportcomplex Oosterhout
Nathanaël heeft zo zijn eigen redenen om te kiezen voor deze sportlocatie. Hij licht dit toe: “Ik heb soms wat meer behoefte aan persoonlijk contact met de begeleiding en mensen om me heen. In zo’n grote fitnesschool zat ik niet op mijn plek. Hier sport ik in een hele gemixte groep met mensen van alle leeftijden, het voelt heel veilig. De hele ruimte heeft een fijne uitstraling, oogt schoon, het geeft mij veel rust om hier te komen.”

Gedreven sporter
Wanneer hij komt sporten, is hij heel gedreven. “Nathanaël is er in principe altijd. Als hij door andere verplichtingen niet kan komen maar hij kan toch nog nét 10 minuten meepikken van de les, dan doet hij dat. Het is heel fijn zo’n iemand in de groep erbij te hebben. Hij heeft een hele mooie open houding naar de andere sporters toe. En je ziet hem groeien, voor zover je kan groeien in uitstraling,” vertelt de sportdocente Nuray.

Sporten is een aanrader
Met Nathanaël gaat het momenteel goed. “Ik zorg goed voor mezelf door goed te eten en te sporten. Maar ook thuis heb ik het op orde, ik ben druk met mijn voorzittersrol bij de Sefardische Joodse gemeenschap en werk met de witstaart briljant diamantduiven. Ik blijf sowieso wel doorgaan met het sporten. Mijn eigen doel is om nog iets breder en gespierder te worden, ik ben er nog niet. Misschien kan ik mijn vroegere sport krav maga weer oppakken, hier heb ik ook in lesgegeven. Ik wil anderen ook meegeven dat je met sporten heel veel kan bereiken, eigenlijk meer dan je zou verwachten en niet alleen op lichamelijk gebied. Mijn ervaring in alle trajecten die ik heb gevolgd in het proces naar herstel, is dat sporten eigenlijk vanuit de hulpverlening nauwelijks gestimuleerd wordt. Op basis van mijn eigen ervaring zou ik zeker aanraden dit onderdeel te maken van je ritme en je leven. Maar je doet het uiteindelijk toch voor jezelf,” besluit hij.

Sporten bij Sport-Z
Sport-Z organiseert binnen het programma Alkmaar Ontmoet diverse sportactiviteiten voor inwoners met een kwetsbare achtergrond. Sporten kan ze nét dat zetje in de rug geven om letterlijk en figuurlijk weer in beweging te komen. Naast de fitness staan ook voetbal, sport- en spel, bootcamp en creatieve activiteiten op het programma. Kijk voor meer informatie op www.sport-z.org/alkmaarontmoet of neem contact op met Sander Kager, via S.Kager@sport-z.org of 06-38326768.