Namish | Nam haar passie voor voetbal mee naar Heerhugowaard

Gepubliceerd op: 19 juni 2023

Bijna 20 maanden verblijft Namish (20) momenteel in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard. In deze onrustige tijd heeft zij één passie die haar helpt de rust te hervinden: Voetbal.

Namish is één van de deelnemers aan het programma Dijk en Waard Ontmoet van Sport-Z. Zij is wekelijks te vinden op de velden van SVW’27 voor een potje voetbal of balspel. Tussen de veelal mannelijke asielzoekers en statushouders die deze training bezoeken staat deze dame uit Sierra Leone haar mannetje.

Herkenning vinden in voetbal
Voetbal was ook in haar thuisland al hetgeen waar ze dagelijks mee bezig was. “Het is fijn dat ik hier iets van herkenning in terug kan vinden. Met een potje voetbal maak je ook snel verbinding met elkaar,” vertelt Namish. Ook op het terrein van het AZC wordt regelmatig gevoetbald. “Zo leerde ik een vriend kennen die me op het aanbod van Sport-Z wees. Elke week kunnen we ons daar op het voetbalveld lekker uitleven.”

Voetbal ambities
Ook bij de beweeglessen van sportcoach Jelle heeft Namish nieuwe mensen leren kennen. “Er zijn wel weinig vrouwen in deze groep, maar dat maakt voor haar niet uit, ze is goed in het spelletje,” vult Jelle aan. “Omdat Namish behoorlijk ambitieus is en vaker dan dit ene uurtje per week wil spelen zijn we in gesprek gegaan met SVW’27. Naar aanleiding hiervan heeft Namish een aantal keer met het damesteam mogen meetrainen en dat is erg goed bevallen. De trainer was erg te spreken over haar kwaliteiten en omgang. Als alles meezit kan zij volgend seizoen meetrainen met het damesteam en wellicht ook de wedstrijden met hen meespelen. Het is mooi om te zien hoe we haar, door haar in haar eigen kracht te zetten, op deze manier hebben kunnen helpen.”

Nieuwe mensen ontmoeten
Naast het voetballen volgt Namish Nederlandse lessen, met 1-op-1 begeleiding oefent ze de taal vaak wat haar aan te horen is. Ook helpt ze als vrijwilliger met het schoonhouden van Wijkcentrum de Zon. “Zowel bij het voetbal als bij het werk ontmoet je nieuwe mensen waar je een praatje mee probeert te maken. Je weet dat je ergens wordt verwacht en het helpt je een ritme te krijgen. Met Jelle mogen we soms mee naar een activiteit, zoals een voetbaltoernooi tegen andere teams in Alkmaar. We spelen echt als een team en moedigen elkaar aan, we leren van elkaar, zowel op voetbalgebied als met andere ervaringen.”

Namish wacht nog op uitsluitsel van de IND of ze officieel in Nederland mag blijven. Tot die tijd blijft ze zich inzetten voor de maatschappij. “Ik wil iedereen bedanken voor de kansen die ik krijg om mee te doen. Dat ik dit ook nog eens met voetbal kan bereiken is dubbel mooi meegenomen.”

Beweegaanbod Dijk en Waard Ontmoet
Bij Dijk en Waard Ontmoet wordt twee keer in de week een aanbod georganiseerd van 15.30-16.30 uur. Op maandag voor asielzoekers en statushouders, op vrijdag voor jongeren die graag hun netwerk willen vergroten en nieuwe mensen willen ontmoeten. Het aanbod vindt plaats op de velden van SVW’27 (ingang Beukenlaan), in de koude wintermaanden in de gymzaal aan de Plutolaan. Het staat iedereen vrij de lessen gratis te bezoeken. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jelle Zuijdam via 06-34168901 j.zuijdam@sport-z.org of kijk op www.sport-z.org/dijkenwaardontmoet.