Ali | Nodigt andere senioren uit mee te doen bij Dijk en Waard Ontmoet

Gepubliceerd op: 6 juni 2023

Ruim vijf jaar geleden kwam hij naar Nederland en onlangs ontving hij zijn verblijfsvergunning op het gemeentehuis van Heerhugowaard, Ali (63) is hier een nieuw leven aan het opbouwen. Wekelijks bezoekt hij de sportgroep van Dijk en Waard Ontmoet, waar hij één van de oudste maar ook één van de meest trouwe bezoekers van de lessen is. “Door deze groep heb ik veel nieuwe mensen leren kennen,” vertelt Ali.

Of er iemand opvalt in de groep? De sportcoach van Sport-Z pikt zo Ali eruit. Ondanks zijn leeftijd is hij een fanatiek bezoeker van de sportlessen en hij motiveert ook regelmatig anderen om mee te komen doen. “Ruim een jaar geleden, in april 2022, zijn we gestart met de Ontmoet groepen in Dijk en Waard. Ali was er eigenlijk vanaf het begin bij en is één van de vaste gezichten van de groep geworden. De groep is samengesteld uit asielzoekers en statushouders, die onderling veel van elkaar kunnen leren. Doordat de mensen in deze doelgroep regelmatig naar een andere woonplaats moeten verhuizen, is sprake van een wisselende groepssamenstelling en -dynamiek. Maar Ali is de vaste rots in de branding, met zijn ervaring helpt hij ook de jongeren vaak op weg,” vertelt Jelle Zuijdam, sportcoach bij Sport-Z en coördinator van Dijk en Waard Ontmoet.

Gemotiveerd door een vriend
Ali zelf werd door een vriend gewezen op het aanbod. “Ik wandel veel en een vriend van mij deed in Bergen mee in een vergelijkbare sportgroep. Hij spoorde me aan en samen gingen we heen. Ik moet zeggen dat het inderdaad fijn is om samen met anderen te zijn, alleen is ook maar alleen.” Hoewel hij veel contact heeft met zijn kinderen en kleinkinderen is Ali ook vaak alleen. Nadat zijn vrouw twee jaar geleden is overleden werd zijn wereld langzaam kleiner. “Ik geniet enorm van mijn kinderen en kleinkinderen, ik ben ook enorm trots op ze, ze zijn bezig met mooie studies en staan midden in het leven. Daar put ik energie uit en het geeft me kracht ook in beweging te blijven.”

Meer senioren welkom
In de sport- en beweeggroep, die met mooi weer op de velden van SWV’27 bij elkaar komt, zijn de senioren duidelijk onder vertegenwoordigd. Waarom? Dat weet Ali ook niet precies, “maar het is zeker de moeite waard om een keer mee te doen. We oefenen het Nederlands praten met Jelle, we zijn lekker aan het sporten en Jelle past de les aan op je eigen niveau. Iedereen kan dus meedoen.”

Beweegaanbod Dijk en Waard Ontmoet
Bij Dijk en Waard Ontmoet wordt twee keer in de week een aanbod georganiseerd van 15.30-16.30 uur. Op maandag voor asielzoekers en statushouders, op vrijdag voor jongeren die graag hun netwerk willen vergroten en nieuwe mensen willen ontmoeten. Het aanbod vindt plaats op de velden van SVW’27 (ingang Beukenlaan), in de koude wintermaanden in de gymzaal aan de Plutolaan. Het staat iedereen vrij de lessen gratis te bezoeken. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jelle Zuijdam via 06-34168901 j.zuijdam@sport-z.org of kijk op www.sport-z.org/dijkenwaardontmoet.