Tom | Wandelt nog even verder dankzij maatjesproject

Gepubliceerd op: 2 augustus 2022

Wat leek op een burn-out, bleek een bipolaire stoornis. Dat je dit op latere leeftijd kan ontwikkelen, was Tom (toen 37 jaar en nooit langer dan een dag ziek geweest) tot dan toe niet bekend. “Gelukkig heb ik vrij snel een consulent bij de gemeente toegewezen gekregen die mij echt goed begreep. Zij heeft mij, naast het hele traject waar we in zijn gegaan, altijd op het hart gedrukt om te blijven bewegen. Om dus letterlijk in beweging te blijven heeft ze mij gekoppeld aan iets wat in die tijd een nieuw project was, IkSTART. En ik ging wandelen, met maatschappelijk beweegcoach Hester en later met Stan. Dit heeft me in al die tijd zoveel goeds gebracht, dat ik mijn ervaring graag met anderen deel,” aldus Tom.

Bewegen met IkSTART
IkSTART is een project van Stichting Sport-Z, waarbij mensen die in een uitkeringssituatie zitten aan zichzelf werken door middel van bewegen. Er wordt één op één en op een zeer laagdrempelige manier bewogen, veelal startend met het wandelen. “Ik heb vanaf het begin gezegd: Ik sta overal voor open, alleen het werkt niet allemaal. Dat was ook hier het geval, in die zin dat dit voor mij wél werkte. Er was een fijne klik met Hester en zij bood mij het luisterend oor wat ik nodig had. En dan niet op een schematische manier in een kantoortje, maar lopend, luisterend en op z’n tijd lachend of misschien wel huilend. Ik ging nogal een proces door met therapie, de GGZ die erbij kwam kijken en heel veel onderzoeken. Toch viel bij haar het kwartje sneller dan bij al die anderen, iets wat ik nog steeds waardeer, omdat je soms mensen nodig hebt die het goede met je voor hebben en zich hard maken voor je.”

Maatjesproject
De frequentie van het contact verschilde de afgelopen vier jaar sterk. Het wandelen en praten leidt natuurlijk niet bij iedereen direct tot een oplossing, maar het draagt wel bij aan het totaalplaatje. “Aan het begin liepen we wel wekelijks, maar dat werd na een tijdje ook wel minder omdat het weer wat beter met me ging. Het is jammer dat de begeleiding afliep, want ik was er gewoon nog niet helemaal klaar mee, al laten ze me bij Sport-Z nooit helemaal los. Hester wees me op de mogelijkheid van wandelen met een maatje. Toen heb ik nog een jaar lang gewandeld met Stan, ook een leuke gozer met een goede kijk op het leven voor wie ik achteraf een lovende recensie hebt geschreven voor zijn studie. Laatst had ik weer een terugval met een wat depressievere periode en wie belt daar? Hester, of ik mee ga sporten bij de fitness. Dat zetje had ik op dat moment echt even nodig, het is alsof zij dat aanvoelt.”

Meer ruimte
Het -zelfstandig- fitnessen was bij Tom een resultaat waar uiteindelijk naar toegewerkt is, waarbij ook samen gezocht is naar een passende locatie met de juiste begeleiding. Zo kan iedereen die met IkSTART meedoet een ander doel voor ogen hebben. Ook op persoonlijk vlak gaat het inmiddels steeds beter. “Ik ben nu uit de schuldsanering, krijg weer wat meer ruimte, heb goede medicijnen en begeleiding. Ik slaap veel beter en heel belangrijk: Ik geniet van mijn kinderen. Het opklimmen uit het dal waar ik in zat lukt alleen met de juiste mensen om je heen. Sport-Z heeft hier zeker aan bijgedragen, zowel op mentaal als lichamelijk vlak.”

Herken jij je in het verhaal van Tom en sta je ook overal voor open? Kijk voor meer info op www.sport-z.org/ikstart.