IkSTART is een project van Stichting Sport-Z in samenwerking met Halte Werk, waarbij deelnemers door middel van sport en bewegen toewerken naar vooraf gestelde persoonlijke doelen. Eén van de deelnemers van het ‘eerste uur’ deelt haar ervaring. “Ik vertel graag mijn verhaal, ik ben zo enthousiast dat het nu mijn doel is geworden ook ánderen te inspireren om aan dit programma mee te doen. Als ik hierdoor ook maar één iemand extra over de drempel help dan ben ik al blij,” aldus Sully (40) uit Alkmaar.
Sully startte in de zomer van 2019 met het programma nadat zij door haar klantmanager van Halte Werk -de lokale sociale dienst- was doorverwezen. “Ik had al van IkSTART gehoord omdat mijn vriend er aan meedeed. Toen dacht ik meteen al ‘dat wil ik ook’ en de begeleidster van mijn vriend motiveerde ons dat bij de klantmanager aan te geven. Omdat hij óók enthousiast was kon ik me aanmelden. Wel spannend natuurlijk, maar ik had er meteen al zin in.” Een lang verleden in de bijstand, overgewicht en pijnklachten leidden ertoe dat Sully in een vicieuze cirkel terecht kwam waar moeilijk uit te stappen was. “Ik zat veel thuis en kon door de pijn heel veel niet, zei afspraken af en kwam eigenlijk nauwelijks buiten. Het ging zo ver dat ik er zelfs niet meer maximaal voor mijn kinderen kon zijn. Toen ging er opeens een knop bij mij om, mijn kinderen zijn mijn alles en zó kon het niet langer doorgaan. Om aan mijn overgewicht te werken heb ik een maagbandje laten plaatsen, een riskante operatie. Naast het coachingstraject wat daarbij hoort ben ik dus begonnen bij IkSTART.”
Persoonlijke coach
Vanuit Sport-Z werd coach Hester gekoppeld aan Sully. “Ik heb eerst telefonisch contact opgenomen en heb persoonlijk met haar afgesproken. Voor mij is belangrijk eerst goed in kaart te brengen wat er nu allemaal speelt in iemands leven en wat de persoonlijke doelen zijn. Bij Sully lag het voor de hand dat ze aan haar gewicht wilde werken, waar we met bewegen goed aan konden bijdragen. Maar er zat natuurlijk wel wat meer achter, want ook ‘in het koppie’ moet je dit proces aangaan,” aldus Hester. Bij Sully werd ervoor gekozen om samen te gaan wandelen. “Gezien haar conditie hadden we op dat moment nog niet heel veel keuze en dit leek goed te passen.”
Van wandelen naar hardlopen
De wandelingen vonden wekelijks plaats, veelal in het Heilooërbos vlakbij de woonplaats van Sully. “Eerst kwam Hester me altijd ophalen. Of ik nou wel of geen zin had, ze stond voor de deur. Wat ik altijd het mooiste vond is dat ze onbevooroordeeld naar me luistert. Ze heeft geen mening over mij maar vraagt me wel hoe het met mezelf gaat. Dat zet je even op je plek en dan krijg ik tijdens het wandelen weer ruimte in mijn hoofd omdat je alles op een rijtje zet.” Waar de eerste wandeling -zwetend en hijgend- eindigde op een bankje op nauwelijks 200 meter van de startplaats, nam de afstand en het tempo van het wandelen toe. “Ik verloor gewicht en mijn conditie nam toe. Ik hield het steeds beter vol en kon praten zonder te hijgen. Het ging beter en ik voelde me ook beter. Het ging zelfs zo goed dat ik stiekem naast het fietsje van mijn dochter probeerde te joggen. Ook dat ging goed en nu ben ik zelfs aan het hardlopen. Dat voelt zo fijn, het is echt een soort vrij gevoel wat je door je hele lijf voelt als je rent.” Naast dat Sully nu zelf aan hardlopen doet fitnest ze ook bij de lokale sportschool. Ook hier zijn de lessen opgebouwd door eerst een paar keer kennis te maken en samen naar de lessen te gaan. “Op een gegeven moment behaal je je persoonlijke doelen en eindigt het traject bij IkSTART. Maar het bewegen en het goede gevoel wat je daar aan overhoudt moet niet stoppen. Het is dus een belangrijk onderdeel van het programma dat we werken aan een structureel resultaat, en zelfstandig blijven sporten is daar inderdaad een heel goed voorbeeld van,” aldus Hester.
Voor Sully stond het afgelopen jaar ook in teken van haar gewichtsverlies. Inmiddels wijst de weegschaal maar liefst 48 kilo minder aan. Hoewel de pijnklachten met vlagen komen opzetten zijn ze sterk verminderd én sneller weg. Hester: “Dit heeft ze écht zelf gedaan.” Sully: “Maar zonder jou had ik het niet volgehouden, je moet je eigen aandeel hier in niet onderschatten hoor. Echt niet, voor mij ben jij heel belangrijk geweest deze periode. Je luistert zó goed en weet me altijd weer even te resetten ofzo. Je was ook niet na een paar weken al weg, je hebt me helemaal kunnen begeleiden. Jij kent echt de oude én de nieuwe Sully. Hoe je het doet weet ik niet, maar iedereen kan wel een Hester gebruiken als het even niet zo lekker loopt allemaal.”
Vervolg
Het proces in samenwerking met Sport-Z is voor nu afgerond. Sully gaat verder met een ander traject waar ze vrijwilligerswerk gaat doen voor Humanitas. “Ik sta altijd voor iedereen klaar. Als ik me ergens op stort dan zoek ik het tot op de bodem uit. Dat is mijn sterke punt en daarmee ga ik jongeren helpen inzicht te krijgen in hun financiële situatie bij het project ‘Get a Grip’. Ik krijg de mogelijkheid geboden intern te groeien door het volgen van cursussen bij deze organisatie. Ik ga mezelf bewijzen als betrouwbare, doortastende en uiterst precieze hulpkracht.” Hester: “Maar, je houdt wel jezelf in de gaten hè!”. De dames sluiten de wandeling en het gesprek lachend af.
Sully: “Ik wil hier nog aan toevoegen; als je interesse hebt gekregen naar aanleiding van mijn verhaal, onderneem actie! Vraag zelf actief om je heen of aan je klantmanager van Halte Werk, of je aan IkSTART mag en kan meedoen. Je moet echt geen beren op de weg zien, het is zo ontzettend 100% meegevallen allemaal, dat gun ik een ander ook.”
Heeft u naar aanleiding van dit artikel concrete vragen over het programma IkSTART? Ga naar www.sport-z.org/ikstart en laat uw gegevens achter.