Jesse | Als vrijwilliger actief tijdens VakantieFUN

Gepubliceerd op: 10 augustus 2022

Wat doe je als 16-jarige in de zomervakantie, terwijl heel veel activiteiten en vakanties zijn afgelast door de coronacrisis? Jesse Bilars uit Alkmaar is als vrijwilliger actief bij VakantieFUN, waar hij als hulp-groepsbegeleider kinderen een onvergetelijke vakantie laat beleven.

Met zijn lange lichaam, z’n zware stem en onoverkomelijke enthousiasme kost het Jesse weinig moeite om de aandacht van de groep te trekken. “Dat is ook de reden dat we hem gevraagd hebben om als vrijwilliger te helpen. Wij kennen Jesse al een aantal jaar omdat hij zelf ook heeft deelgenomen aan VakantieFUN, hij weet dus precies hoe het voor de kinderen voelt om hier te zijn,” aldus Hester Zwart, projectcoördinator van VakantieFUN voor Stichting Sport-Z. Hoewel hij qua leeftijd nog een jaartje zélf mee zou mogen doen aan het programma, voelt Jesse zich helemaal in z’n element in zijn nieuwe rol. “Ik ben hulp-groepsbegeleider, vandaag heb ik bijvoorbeeld de hele ochtend geholpen bij het freerunnen. Ik doe de oefeningen voor en de trainer en ik houden ieder een deel van de groep in de gaten als de kinderen zelf over het parcours mogen. Daarna ben ik medeverantwoordelijk voor het opruimen en vanmiddag staan er weer andere taken voor me op het programma. Eigenlijk help ik dus overal bij en ik let overal op, maar dat komt ook omdat ik alles leuk vind,” aldus Jesse.

VakantieFUN is een creatief en sportief vakantieprogramma waar veel kinderen aan meedoen die het lastig vinden om mee te komen in de groep. Er is extra begeleiding aanwezig en er wordt gewerkt met kleine groepjes. Jesse: “De kinderen zijn zo enthousiast, ze worden er soms helemaal druk van. Dat vind ik niet erg hoor, ik was vroeger ook wel zo denk ik, maar dat komt ook omdat echt alles wat ze hier voor je bedenken leuk is om te doen. Hester appte me gisteravond om 9 uur nog of ik vandaag wilde helpen omdat er iemand was uitgevallen, ik heb meteen een bericht teruggestuurd dat ik erbij zou zijn.” Om de juiste begeleiding te bieden is het VakantieFUN programma mede afhankelijk van vrijwilligers. “Die zoeken we het liefst binnen de bekende kring van oud-deelnemers en ervaringsdeskundigen. En hoe mooi is het dat jongeren niet thuis op de bank zitten te gamen of zich vervelen, maar zich volop inzetten om deze kinderen te vermaken? En dat geldt niet voor Jesse alleen, we hebben geluk dat we al meerdere jongeren aan ons hebben kunnen binden. Zij doen dit natuurlijk niet alleen, elke vrijwilliger wordt begeleid door een professionele begeleider van Sport-Z. Samen weten we weer een mooi programma te organiseren”, eindigt Hester.

Meer informatie over het project VakantieFUN kunt u opvragen bij Hester Zwart, via h.zwart@sport-z.org of 06-52493264, of kijk op www.sport-z.org/vakantiefun.