Jelle | Begeleidt na zijn scriptie zijn ‘eigen’ Sportcarrousel

Gepubliceerd op: 2 augustus 2022

Bij Sport-Z zorgen we voor deskundige begeleiding. Onze collega’s hebben passie voor hun werk en een sterke feeling met de doelgroepen waar we mee werken. Hun inzet en ervaring zorgt ervoor dat iedereen zich veilig voelt, iedereen erbij wordt betrokken en iedereen dus mee kan doen. Eén van die collega’s is Jelle. Jelle bleek tijdens zijn stageperiode bij Sport-Z dé klik te hebben, en mocht dan ook blijven. Deze waardevolle aanwinst voor het team vertelt zijn verhaal over het project ‘Sportcarrousel’.

De Sportcarrousel is een succesvolle manier om kennis te maken met verschillende sportieve activiteiten

“In 2020 ben ik begonnen met een nieuw project, genaamd de Sportcarrousel. Het idee van de Sportcarrousel komt voort uit mijn scriptie die ik schreef voor de opleiding Sportkunde. Dat ik het project dan ook écht mag gaan uitvoeren en begeleiden was de ‘kers op de taart’. Het project bestaat uit een kennismakingstraject waarbij doelgroepen kennismaken met verschillende sportieve activiteiten. In tien weken volg je vijf verschillende sportieve clinics. Deze sportieve clinics worden aangeboden bij de sportverenigingen op locatie. Hierdoor maken de deelnemers niet alleen kennis met de sportieve activiteit, maar proeven ze ook de sfeer van de sportvereniging. Het doel van het traject is niet puur en alleen gericht op het sporten zelf, het bestaat namelijk uit verschillende speerpunten. Dit zijn het beleven van plezier, het vergoten van de sociale contacten en het stimuleren van de aansluiting richting de sportverenigingen. Zijn de tien weken afgelopen, dan starten we een nieuwe carrousel gericht op een nieuwe doelgroep.”

De eerste sportcarrousel ging van start in oktober 2020, de doelgroep was deze eerste keer gericht op jongeren met een verstandelijke beperking. “Om de doelgroep te bereiken heb ik contact gezocht met woonvoorzieningen voor kinderen en jongvolwassenen in de omgeving. Een begeleider van één van die woonvoorzieningen reageerde heel enthousiast en heeft ook meerdere jongeren naar het project toegeleid.”

Met een groep van acht geïnteresseerde jongeren ging Jelle op pad, zij volgden allereerst bootcamp clinics bij Outdoorpark Alkmaar. Vervolgens stonden handbal, tafeltennis, atletiek en badminton op het programma. De ontwikkelingen rondom het coronavirus gooiden nog wat roet in het eten, aangezien er niet meer binnen gesport mocht worden. “Dat heb ik weten op te lossen door het badminton te vervangen voor boogschieten, een clinic die ik gelukkig zelf kon verzorgen.”

Zowel de deelnemers als de ouders en begeleiders reageerden erg enthousiast over het project. Een paar quotes:

“Top project!”

“Heel leuk project met een leuke meester”

“Zoveel verschillende sporten is erg leuk om te doen.”

“Een groot succes!”

Nu de eerste groep haar Sportcarrousel heeft afgerond staat de volgende al op de planning. “In maart starten we met een groep met leerlingen van Heliomare de Alk. Door de maatregelen omtrent het coronavirus zijn er veel onzekerheden, maar we passen er een mouw aan en gaan sowieso door. Het doet me wat om de deelnemers zo te zien genieten.”

Wil jij ook kennismaken met deze collega van Sport-Z, meester Jelle? Op de website van Sport-Z www.sport-z.org/sportcarrousel, zie je wanneer de volgende Sportcarrousel van start gaat! Direct contact zoeken kan ook, mail dan naar j.zuijdam@sport-z.org of bel 06-34168901.