Bart (25), een fervent fan van auto’s en snelheid, moest zijn leven plotseling zelf in een lagere versnelling zetten door de onvoorziene uitdagingen die long covid hem bracht. Symptomen als vermoeidheid en spierpijn dwongen hem zijn hobby op een lager pitje te zetten, uitstapjes waren er niet meer bij. Bij de fysiotherapeut liepen zelfs oude vrouwtjes die amper op hun benen konden staan hem eruit op de loopband. Zijn mentale gesteldheid was tot het dieptepunt gezakt, tot zijn begeleider van MEE & de Wering hem wees op het IkSTART programma van Sport-Z. Bart was meteen enthousiast, dit wilde hij wel proberen, en de afspraak was snel gemaakt.
Hij noteerde de afspraak per abuis op het verkeerde tijdstip in zijn agenda. Waardoor zijn te late binnenkomer meteen een memorabele herinnering werd. Bart: “Ik ben vliegensvlug in de auto gestapt. Na deze keer heeft Kars nooit meer op me hoeven wachten als we met elkaar hadden afgesproken.” Kars is zijn begeleider van Sport-Z, die hem na de kennismaking bij de hand nam om weer in beweging te komen. “Heel voorzichtig zijn we gestart. Bij de eerste wandeling moest ik onderweg zelfs even rusten. Ook zijn we in de zomer gaan fietsen en longboarden. Het is fijn om dit samen met Kars te doen. Hij past zich aan aan mijn tempo, terwijl we ondertussen praten over wat mij bezig houdt. Het is fijn om iemand te hebben waar je je zorgen mee kan bespreken, dan kan je het met je vrienden over luchtigere dingen hebben,” vertelt Bart. Wat het verschil maakte, daar kon hij niet exact de vinger op leggen. Maar de benadering van Kars werkte wel.
Grenzen opnieuw leren kennen
Het kostte Bart twee jaar om zijn grenzen niet alleen te vinden maar ook om ze te kunnen communiceren. “Mijn strijd werd gesymboliseerd door het lampje van de benzine in mijn auto. Het brandt, je kan nog even door maar weet niet precies hoelang. Stop je niet op tijd dan sta je helemaal stil.” Zijn doorzettingsvermogen werd beloond; door de combinatie van fysieke activiteit, bepaalde ademhalingsoefeningen en de steun van zijn begeleider Kars, begon Bart verbetering in zijn conditie te merken. Hij kan al vaker wat langer van huis weg. Zijn bezoek aan een metalconcert werd een mijlpaal, een bewijs van zijn vooruitgang.
“Tot twee jaar geleden volgde ik een opleiding, was creatief bezig, reed heel het land door en ging ik altijd maar door en door. Ik heb er lang over gedaan maar ga op dit moment twee keer per week naar de fitness en kan me vaak alweer iets langer dan een uur aan een creatief project wijden. Het benzinelampje komt minder vaak in het rood en als het wel zover komt kan ik vaker optijd schakelen. Mijn doel is om mijn opleiding weer op te pakken. Hoe snel dat lukt en of het een realistisch doel is, dat weet ik nog niet,” vertelt Bart.
Mentale veerkracht
Bart’s verhaal is ook een getuigenis van de kracht van mentale veerkracht. Zijn doel om zijn HBO-kunstopleiding weer op te pakken weerspiegelt zijn weigering om zijn dromen op te geven. De lessen die Bart leerde, de grenzen die hij verlegde, en de passies die hij behield, vormen samen een verhaal vol van inspiratie. “Het heeft me geleerd dat je niet te ver over je grenzen moet gaan, dat het oké is als iets niet gaat. De kracht ligt in het accepteren van de realiteit.”
Met geduld, veerkracht en een beetje hulp van vrienden en professionals kon Bart zich aanpassen en bloeit hij op. Aan anderen die zich in dezelfde situatie bevinden wil hij meegeven dat het IkSTART traject van Sport-Z een absolute aanrader is. “Je vraagt hoe groot de drempel is om mee te doen, maar die drempel is er gewoon níet. Praten en bewegen met deze coach is gewoon super chill. Je merkt dat je door het bewegen je zinnen verzet, je bent even met wat anders bezig. Ik zou zeker niet twijfelen als je de mogelijkheid krijgt dit traject te starten,” besluit Bart.